włoskie jedzenie Kraków

Perfekcyjną wskazówką na dobranie wina do włoskiego makaronu jest… zignorowanie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest najzwyczajniej w świecie płótnem dopełniającym akompaniujące mu składniki. Na przykład branża Apulian rigatoni jest chłopskim, pomidorowym daniem. Tego typu potrawa potrzebuje wina, który idealnie połączy się z wypiekanym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeśli myślisz o czerwonym winie, masz rację, niemniej jednak które z nich będzie w największym stopniu profesjonalne? Przeważnie jest tak, że najpoprawniej przystosować wino z tego samego regionu we Włoszech z jakiego tradycyjnie pochodzi danie – tutaj mogłoby się spowodować dla przykładu wino o nazwie Primitivo, które ma potężny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak również jest o słusznej strukturze pasującej do dania.

włoska restauracja w centrum Krakowa

Przepis na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są silnie kwaśne oraz w wielu przypadkach mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najlepszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Jest wiele różnych odmian winogron (i mieszanek), które będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeśli do takiego włoskiego makaronu doda się trochę więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) można trochę znacznie bardziej poszaleć.
•    Rekomendowane tu jest wyżej wspomniane Primitivo, ale również Sangiovese, Negroamaro, czy również Nero d’Avola.

Co do makaronu z sosem serowym?
Trudno jest znaleźć wino, jakie nie smakowałaby dosyć dobrze z serem, w związku z tym zamiast tego poprawniej pomyśleć o dobraniu godziwego jako o okazji do tego, aby spróbować nieco o wiele bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Na dodatek lżejsze czerwone wina z są kolejnym wspaniałym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, zwłaszcza jeśli w sosie są grzyby czy też warzywa korzeniowe. Oto parę opcji, których warto spróbować: jeżeli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana lub też Ribolla Gialla, a jeśli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy też Sangiovese.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *