przepis na dobra włoska pizzę

Smakowity, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Oczywiście, chodzi o mozzarellę. Znany na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a wnikliwie z regionu Kampania.
ill gusto italiano

Swoją popularność zawdzięcza nie wyłącznie to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, niemniej jednak także charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają całkowicie nowego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, jednak równolegle nie zmienia własnego łagodnego i naturalnego smaku.
tiramisu
przepis na dobra włoska pizzę   
Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy czy też innych potraw, czy to z makaronami lub też innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym oczywiście serem nieczęsto zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest niezmiernie specyficzne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt i smak. Oczywiście ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w specjalnych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niewielką ilością serwatki. Dzięki temu ser jest nieprzerwanie świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus produkty sero podobne
Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu stereotypowi ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak naprawdę ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy również mozzarelli. Jak nadmieniono na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej najbardziej znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według standardowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, zarówno nazwa i receptura są wpisane na listę towarów chronionych oraz tradycyjnych.
Skąd w związku z tym wziąć oryginalny, rozkoszny ser mozzarella? Wystarczy udać się do wypróbowanych delikatesów. Wypada niemniej jednak liczyć się z tym, że innowacyjny włoski ser będzie mnóstwo droższy, niż wyprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy szablonowego sera mozzarella jesteśmy w stanie powiedzieć jedno – właściwie należałoby dopłacić oraz napełniać się pysznym smakiem.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *